Üdvözöljük a

Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Europe Direct hírlevél feliratkozás

Kérjük, iratkozzon fel online hírlevelünkre, hogy rendszeresen értesüljön Európa legfrissebb híreiről, eseményeiről, valamint a Europe Direct Tájékoztató Központ szolgáltatásairól és programjairól.

70 milliárd forint uniós támogatás magyar projektekre

2019. március 11.

Az Európai Unió kohéziós alapja 203,5 millió euró (mintegy 65 milliárd Ft) összegű forrást biztosít a magyarországi M8-as autópálya egyik szakaszának építéséhez, ami hozzájárul ahhoz, hogy jobb összeköttetés létesüljön Magyarország és az ausztriai Graz között. Ezenkívül az alap 15 millió eurót (csaknem 5 milliárd forintot) fordít Budapest és Budaörs szennyvízgyűjtő rendszereinek korszerűsítésére.

Megjelentek az uniós országjelentések a tagállamok gazdasági-társadalmi helyzetéről

2019. március 5.

Az európai szemeszter, azaz a tagállamok gazdasági és társadalmi helyzetének éves értékelése keretében az Európai Bizottság közzétette a 28 tagállamról szóló országjelentéseket.

Az EU 2021-2027-es költségvetésében: InvestEU program-javaslat

2019. február 28.

A Bizottság a következő, 2021–2027-re vonatkozó hosszú távú uniós költségvetésben javasolja az InvestEU program létrehozását, amely egy fedél alá hozza az uniós költségvetésből hitelek és garanciák formájában nyújtott finanszírozást.

Kevesebb bürokratikus teher a más uniós tagállamban élőknek és dolgozóknak

2019. február 25.

Február 15-ig a más uniós tagállamba költöző, illetve ott élő polgároknak pecsétet kellett szerezniük közokirataikra (például a születési, házassági vagy halotti anyakönyvi kivonatra), amellyel igazolták azok hitelességét. Ez mintegy 17 millió uniós polgárt érintett. Az új uniós rendeletnek köszönhetően a továbbiakban már nem lesz szükség erre a pecsétre és a kapcsolódó bürokratikus eljárásra, amikor valaki egy adott tagállamban kiállított közokiratot valamely másik tagállam hatóságainál kíván bemutatni.

Előadás Veszprémben az új uniós költségvetésről és a 2019. évi országjelentésről

2019. február 20.

2019. március 7-én a Pannon Egyetem - Gazdaságtudományi Kar meghívására, együttműködésben a Europe Direct Veszprém megye irodával, Dr. Zúgó Liliána, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének gazdasági elemzője tart előadást "Minden amit a 2021-2027-es uniós költségvetésről tudni érdemes" és "Magyarország aktuális gazdasági és szociális helyzete az uniós térben – 2019. évi országjelentés" címmel.

Jogellenes online gyűlöletbeszéd - sikeres EU magatartási kódexe

2019. február 18.

Jelenleg az informatikai vállalatok a megjelölt tartalom 89%-át értékelik 24 órán belül, és a jogellenes gyűlöletbeszédnek tekintett tartalmak 72%-át eltávolítják, szemben azzal a 40%-kal, illetve 28%-kal, ami a kódex 2016-os indulásakor volt tapasztalható. Ugyanakkor a vállalatoknak fejlődniük kell a felhasználók felé adott visszajelzéseik terén.

Európa jövőjét vitatták meg Veszprémben

2019. február 12.

2019. február 8-án Európa jövőjéről szóló interaktív workshopot szervezett a kamara és  az általa fenntartott Veszprém Megyei Europe Direct Tájékoztató Központ, együttműködésben az Európai Bizottság Kommunikációs Főigazgatóságával és az Európa Bizottság Magyarországi Képviseletével.

Európai utazástervezés – munkaszüneti napok 2019

2019. február 8.

Az utazások szervezését nem lehet elég korán kezdeni, ezért – ahogy a korábbi években – idén is elkészítette az Európa Pont a nagy európai segédletet a munkaszüneti napokról.

Friss BREXIT-információk - ÁFA, vám, be- és kiviteli, származási szabályok

2019. február 4.

Az Európai Bizottság weboldalon különböző tárgykörökben angol és sok esetben magyar nyelven hasznos információk találhatóak a készültséggel kapcsolatban. A BREXIT-megállapodás tervezet legfrissebb változata angol nyelven ide kattintva olvasható. A NAV oldalán a vámot érintő információk magyar/angol nyelven letölthetők.

Európai Nyelvi Díj 2019 - pályázat

2019. január 29.

Az Európai Nyelvi Díj az Európai Bizottság által indított kezdeményezés. Célja, hogy hivatalos elismerésben és díjazásban részesítse az oktatás és képzés bármely szintjén megalkotott, példaértékű és innovatív programokat, amelyek az idegen nyelvek tanítását célozzák.

Új uniós program a szolidaritás jegyében

2019. január 22.

Egyénileg vagy csoportosan, önkéntesként vagy munkavállalóként… Az Európai Unió a szolidaritás jegyében indít új programot: az Európai Szolidaritási Testület az önkéntes szolgálaton kívül munkavállalási és gyakornoki lehetőségeket is elérhetővé tesz. A projektek egy része nemcsak nemzetközi szinten valósulhat meg, hanem belföldi közösségi problémákra is reagálhat.

Európa egy gombnyomásnyira: bemutatkozik a Citizens’ App

2019. január 16.

Elérhető a Citizens’ App, az Európai Parlament új mobilalkalmazása: pár hónappal az európai választások előtt a Citizens’ App segítségével bárki, bármikor utánanézhet, mit is tett az EU, milyen ügyekkel foglalkozik jelenleg, és milyen céljai vannak a jövőben.

Európa Kulturális Fővárosai 2019-ben: Plovdiv és Matera

2019. január 11.

Az Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezést 1985-ben Melina Mercouri, az akkori görög kulturális miniszter hívta életre, mely azóta Európa egyik legrangosabb kulturális kezdeményezésévé vált. A címet azok a városok nyerhetik el, amelyek olyan hatásos, európai dimenzióval rendelkező kulturális programot állítanak össze, amely törekszik a város lakosainak a programba való aktív bevonására, és hozzájárul a város és a környező régió hosszú távú fejlődéséhez.

Uniós forrásból 2020-ra megépül a veszprémi várlift

2019. január 7.

A vár északkeleti oldalán egy 2x20 fő befogadóképességű panorámaliftet és egy hozzá tartozó 300 m2-es fogadóközpontot építenek 2020 év végéig Veszprémben uniós forrásból, közel 1,4 milliárd forint értékű turisztikai fejlesztés részeként.

#EURO@20: húszéves az euró

2019. március 14.

Idén húsz éves az Európai Unió közös pénze, az euró – leánykori nevén az ECU. Először csak a banki ügyletekben használták 1999 januárjától, majd három évvel később megjelent a készpénzforgalomban is. Az elmúlt években az euró a világ egyik legstabilabb valutájává vált, jelenleg 19 tagállam hivatalos fizetőeszköze.

Eurobarometer-felmérés: az aktuális magyar vélekedés az EU-ról

2019. március 8.

Az Európai Bizottság az Európai Unió tagállamaiban rendszeresen rendel közvélemény-kutatásokat. Ily módon igyekszik jobban megismerni a polgárok véleményét és elvárásait az EU tevékenységével kapcsolatban. 

Európai választások - Magyarország 2019. május 26-án választ

2019. március 1.

Május 26-ára tűzte ki az Európai Parlament magyar képviselőinek választását Áder János köztársasági elnök. Az európai választásokkal a választásra jogosult uniós állampolgárok többek között lehetőséget kapnak arra, hogy eldöntsék, ki képviselje érdekeiket az Európai Parlamentben a következő öt évben.

Online vásárlás: hiányos online tájékoztatás az árakról és az árengedményekről

2019. február 27.

Az EU egész területén megvizsgált fogyasztói honlapok arról tanúskodnak, hogy az online vásárlás során sok fogyasztó nem talál egyértelmű információkat az árakról és az árengedményekről.

LIFE program: 116,1 millió euró az életminőségének javítására – Magyarország is kedvezményezett

2019. február 22.

Az Európai Bizottság ma bejelentette, hogy az EU a LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai program keretében 116,1 millió eurót (közel 37 milliárd forint) ruház be a legújabb integrált projektekbe. A cél az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körforgásos gazdaságra való átállás elősegítése. A forrásokból összesen 10 tagállam 12 nagyszabású projektje, köztük Magyarország 2 projektje fog részesülni.

Hogyan célszerű felkészülni a brexitre? Vámügyi útmutató vállalkozásoknak

2019. február 19.

Amennyiben nem születik a kilépésről rendelkező megállapodás, amely 2020 végéig tartó átmeneti időszakot léptetne életbe (amely a kilépésről rendelkező megállapodás szerint hosszabbítható lenne), az Egyesült Királyság 2019. március 30-tól vámügyi tekintetben nem uniós országnak fog számítani.

Hamisított gyógyszerek: új szabályok a betegek nagyobb biztonsága érdekében

2019. február 13.

2019. február 9-től a gyógyszergyártóknak egy 2-D vonalkódot és egy manipulálás elleni eszközt kell elhelyezniük a vényköteles gyógyszerek dobozán. A gyógyszertárak – az online gyógyszertárak is – és a kórházak pedig kötelesek ellenőrizni a gyógyszerek eredetiségét a betegek számára történő kiadás előtt. Ezzel végső fázisába érkezik a hamisított gyógyszerekről szóló irányelv végrehajtása, amely 2011-ben került elfogadásra az EU-ban értékesített gyógyszerek biztonságosságának és minőségének garantálására.

2019. téli gazdasági előrejelzés: mérsékelt növekedés a globális bizonytalanság közepette

2019. február 11.

Az európai gazdaság 2019-ben immár hetedik éve várhatóan növekedni fog. A várakozások szerint a fellendülés minden tagállamban tapasztalható lesz. A növekedés üteme az elmúlt évek magas növekedési mutatóihoz képest várhatóan mérsékelt lesz, és a kilátásokat nagy bizonytalanság övezi.

Hatályba lépett az EU-Japán kereskedelmi megállapodás

2019. február 6.

Az EU-japán gazdasági megállapodás magyarul ide kattintva olvasható. A megállapodás 3. fejezete részletezi a származási szabályokat, 4. fejezete pedig az egyszerűsített vámügyi és kereskedelmi eljárásokkal kapcsolatos. Japán, és más harmadik ország esetében is operatív segítséget jelent az uniós exportőrök és importőrök számára az EU online, ingyenes és naprakész piacra jutást segítő adatbázisa, a Market Access Database.

Az EB a megállapodás nélküli brexit esetén alkalmazandó utolsó intézkedéscsomagot fogadott el

2019. január 31.

Mivel egyre nagyobb a kockázata annak, hogy az Egyesült Királyság idén március 30-án megállapodás nélkül lép ki az EU-ból (megállapodás nélküli brexit), az Európai Bizottság a mai napon elfogadta a rendkívüli helyzetre vonatkozó utolsó javaslatcsomagot az Erasmus+ program, a szociális biztonság rendszerek koordinálása és az uniós költségvetés terén.

Négy mód, ahogy profitálhatunk az új fogyasztóvédelmi szabályokból

2019. január 24.

Mivel az EU-n belüli vásárláskor egyre kevésbé számítanak a határok, jó, ha tudjuk, hogyan védhetjük meg magunkat vásárlás közben.

Románia az EU tanácsának soros elnöke

2019. január 18.

2019. január 1-jén Románia vette át az EU Tanács elnöki posztját. Ezt a tisztet félévente más-más tagállam tölti be. E féléves időszak során minden szinten a soros elnökség vezeti az üléseket, így biztosítva a Tanácsban az Unió munkájának folytonosságát.

DiscoverEU: újabb 14 500 fiatal utazhatja be Európát

2019. január 14.

A résztvevők, köztül 276 magyar fiatal, 2019. április 15. és október 31. között legfeljebb 30 napig élhetnek az utazás lehetőségével. Az értékelési szempontok alapján összesen 14 536 európai fiatalt választottak ki az egyes uniós tagállamok számára meghatározott kvóta figyelembevételével.

20 éves az EURO

2019. január 9.

20 évvel ezelőtt, 1999. január 1-jén 11 uniós ország útjára indította az eurót, a közös valutát, és az Európai Központi Bank keretében közös monetáris politikát vezetett be. Ma, a még mindig fiatal euró 19 tagállam 340 millió polgárának fizetőeszköze.

Műanyaghulladék és újrahasznosítás az EU-ban számokban

2019. január 4.

Az elmúlt évtizedekben a műanyagtermelés nagy mértékben megnövekedett - az 1950-es években 1,5 millió tonna volt világszerte, 2015-re ez 322 millióra emelkedett -, ezzel együtt pedig a műanyaghulladék mértéke is. Európában a műanyaghulladék kevesebb, mint egyharmadát hasznosítjuk újra.