Üdvözöljük a

2019. téli gazdasági előrejelzés: mérsékelt növekedés a globális bizonytalanság közepette | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

2019. téli gazdasági előrejelzés: mérsékelt növekedés a globális bizonytalanság közepette

2019. február 11.

Az európai gazdaság 2019-ben immár hetedik éve várhatóan növekedni fog. A várakozások szerint a fellendülés minden tagállamban tapasztalható lesz. A növekedés üteme az elmúlt évek magas növekedési mutatóihoz képest várhatóan mérsékelt lesz, és a kilátásokat nagy bizonytalanság övezi.

 

 

 

A gazdasági tevékenység a tavalyi év második felében, a globális kereskedelem lelassulásával tovább mérséklődött. A bizonytalanság gyengítette a bizalmat, és egyes tagállamok gazdasági teljesítményét átmenetileg belföldi tényezők – például a gépkocsigyártás zavarai, társadalmi feszültségek és költségvetés-politikai bizonytalanságok – gyengítették. Ennek következtében a 2018. évi bruttó hazai termék (GDP) mind az euróövezetben, mind az EU egészében 1,9%-ra esett vissza a 2017. évi 2,4%-ról (őszi előrejelzés: 2,1% mind az EU28, mind az euróövezet tekintetében).

 

Év elején a gazdasági lendület visszafogott maradt, az alapmutatók ugyanakkor továbbra is stabilak. A gazdasági növekedés, habár mérsékelten, de folytatódni fog. Az európai gazdaságra várhatóan továbbra is kedvező hatással lesz a munkaerőpiaci feltételek javulása, a kedvező finanszírozási feltételek megléte és a némileg expanzív költségvetési irányvonal. Az euróövezeti GDP 2019-ben várhatóan 1,3%-kal, 2020-ban pedig 1,6%-kal növekszik majd (őszi előrejelzés: 1,9% 2019-ben, 1,7% 2020-ban). Az uniós GDP előre jelzett növekedését szintén lefelé módosították, és 2019-re vonatkozóan 1,5%-osra, 2020-ra pedig 1,7%-osra becsülik (őszi előrejelzés: 1,9% 2019-ben, 1,8% 2020-ban).

 

A nagyobb tagállamok közül Németország, Olaszország és Hollandia esetében kellett jelentős mértékben lefelé korrigálni a 2019-re vonatkozó növekedési mutatókat. Ugyanakkor számos tagállamban továbbra is erőteljes a belső kereslet, amelyet uniós források is támogatnak.

 

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

 

Forrás: ec.europa.eu