Üdvözöljük a

#EURO@20: húszéves az euró | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

#EURO@20: húszéves az euró

2019. március 14.

Idén húsz éves az Európai Unió közös pénze, az euró – leánykori nevén az ECU. Először csak a banki ügyletekben használták 1999 januárjától, majd három évvel később megjelent a készpénzforgalomban is. Az elmúlt években az euró a világ egyik legstabilabb valutájává vált, jelenleg 19 tagállam hivatalos fizetőeszköze.

Bevezetése óta lassan felnőtt egy generáció, aki nem ismer más pénzt hazájában, csak az eurót: ezek a fiatalok a német márkáról, francia frankról vagy épp az olasz líráról csak a szüleiktől vagy az iskolában hallottak, de azokat kézbe sosem vették, sosem használták. Jelenleg 340 millió uniós polgár használja hivatalos fizetőeszközeként, emellett közel 175 millió személyt képviselő hatvan ország és terület kötötte saját pénznemét közvetlenül vagy közvetve az euróhoz.

 

Az euró az egyik legsikeresebb európai projekt, a Gazdasági és Monetáris Uniónak és az egységes piac kiteljesítésének nagyon fontos eszköze. Az egyesült Európa pénze létezésének húsz éve alatt már bizonyított: a dollár után a világ második legfontosabb fizetőeszköze a kereskedelemben, illetve a hitelfelvétel és hitelezés tekintetében is. Mára a nemzetközi pénzforgalom közel 40 százaléka ebben bonyolódik.

 

Az euró előnyei

 

Az euró az elmúlt húsz évben mindennapi életünk fontos része lett, euróövezeten belül és kívül is. A közös pénz előnyeit minden szinten érezhetjük: az egyén szintjén megkönnyíti a tartózkodást, tanulást és munkavállalást az euróövezeti országokban. Ott van a pénztárcánkban és a bankszámlánkon is: az árakat összehasonlíthatóvá teszi az egységes piac nagy részén, így nagyobb választékot és stabil árakat teremt a fogyasztók és a polgárok számára. Biztonságos, stabil valuta, amelyet bátran lehet használni megtakarításokhoz és befektetéshez. Kézbe véve pedig az európai egység egyik legfontosabb és legegyértelműbb kifejezője. Ugyanakkor szélesíti az európai piacokon érdekelt vállalkozások lehetőségeit, a gazdasági stabilitás és a növekedés erősödése révén fokozza a vállalkozások és a piacok biztonságát és lehetőségeit, integráltabbá teszi a pénzügyi piacokat, erősíti az EU világgazdasági szerepét.

 

 

Huszonnyolcból tizenkilenc – további országok vezethetik be az eurót

 

Az euró egyik legfontosabb előnye a stabilitása, amely – számos reform és óvintézkedés bevezetésével – túlélte a nemzetközi pénzügyi válságot is. A ma még saját valutát használó tagállamok – a brexitelő Egyesült Királyság és a külön megállapodás alapján távolmaradó Svédország és Dánia kivételével – mind vállalták, hogy idővel áttérnek az euró használatára. De ehhez előbb szigorú feltételeknek kell eleget tenniük (ezek az ún. konvergenciakritériumok). Magyarország egyelőre nem teljesíti a bevezetéshez szükséges összes feltételt.

 

További információk:

Forrás: europapont.blog.hu