Üdvözöljük a

Európa jövőjét vitatták meg Veszprémben | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Európa jövőjét vitatták meg Veszprémben

2019. február 12.

2019. február 8-án Európa jövőjéről szóló interaktív workshopot szervezett a kamara és  az általa fenntartott Veszprém Megyei Europe Direct Tájékoztató Központ, együttműködésben az Európai Bizottság Kommunikációs Főigazgatóságával és az Európa Bizottság Magyarországi Képviseletével.

 

Az egész napos rendezvény célja az volt, hogy a mintegy 50 résztvevő feltérképezze saját és egyben magyar szemszögből az aktuális uniós kihívásokat, trendeket (klímaváltozás, környezetvédelem, migráció, egységes piac, oktatás, mobilitás, kereskedelem, demokratikus jogok), majd pedig ezek megoldására, orvoslására javaslatokat, feladatokat határozzon meg az EU számára.

 

A workshop rendkívül interaktív és kötetlen formában zajlott, olyan metodika mentén, amely 100%-ban lehetőséget adott a vélemények, gondolatok megosztására.

 

 

Az eseményre nemcsak Veszprémből, hanem az ország más pontjából is vártuk a résztvevőket. A megyén kívül Budapestről, Jász-Nagykun-Szolnok, Fejér, Komárom-Esztergom és Heves megyéből is érkeztek az aktív európai polgárok.

 

 

A résztvevők végül 10 víziót alkottak a kettő, majd négy fős csoportmunkák révén, amelyek között kiemelt szerepet játszott a versenyképes oktatás biztosítása, az európai értékek védelme mellett a saját nemzeti hagyományok és kultúra megőrzése, az élet minden területét átfogó fenntarthatóság megteremtése és a környezetvédelem és a gazdaság egyensúlyának megtalálása.

 

 

A rendezvény vendége volt dr. Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa, akivel a résztvevők a 10 vízióval kapcsolatban feltehették kérdéseiket, továbbá az uniós biztos készséggel válaszolt más, uniós vonatkozású kérdésekre is.

 

Háttérinformációk:

Az Európai Bizottság párbeszédsorozatot indított a tagországokban Európa jövőjéről: milyen EU-ban szeretnénk élni a jövőben, milyen területeken vállaljon az EU nagyobb szerepet? A párbeszéd alapú találkozók, interaktív workshopok lehetővé teszik, hogy a résztvevők szabadon véleményt cserélhessenek az uniós témákban.


A rendezvényen elhangzottak alapján készült összefoglaló szerves részét képezi annak a zárójelentésnek, amit a Bizottság a 27 uniós tagállam 2019. május 9-i nagyszebeni csúcstalálkozóján, csupán néhány héttel az európai parlamenti választások előtt terjeszt majd elő.

 

Konzultációk Európa jövőjéről

 

Civil párbeszédek (kiadvány)

 

Európai útlevél az aktív polgári szerepvállaláshoz