Üdvözöljük a

Gazdasági és vállalati hírek Horvátországból | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2019 December >>
KeSzeCsüSzoVa
      1
2345678
91011121415
16171819202122
23242526272829
3031     

Gazdasági és vállalati hírek Horvátországból

2018. szeptember 18.

 

 

VÁLLALATI HÍREK

 

Elnapolták a döntést Ivica Todoric kiadatásának ügyében

A londoni Legfelső Bíróság október 15-re napolta el a döntéshozatalt Ivica Todoric, az Agrokor cégcsoport volt tulajdonosának Horvátországnak való kiadatásának ügyét. A Bíróság elfogadta a védőügyvéd javaslatát, hogy újabb bizonyítékokat nyújtsanak be arra vonatkozóan, hogy a Todoric elleni vizsgálat politikai indíttatású, és Horvátország nem tudja biztosítani a tisztességes bírósági eljárást.

 

A tőzsdén szereplő Agrokor tagvállalatok többsége pozitívan zárta az első félévet

Az Agrokor cégcsoport azon hat tagvállalata, amelynek részvényei jelen vannak a Zágrábi Értéktőzsdén (Ledo, Jamnica, Zvijezda, Belje, PIK Vinkovci, Vupik) szeptember 4-én nyilvánosságra hozták a 2018. év első félévére vonatkozó konszolidált üzleti jelentésüket. A Ledo az első félévet 206,89 M HRK (27,96 M EUR), a Jamnica 116,9 M HRK (15,8 M EUR) nyereséggel zárta. A Zvijezda 2018 januárja és júniusa között 17,2 M HRK (2,32 M EUR) nyereséget valósított meg, míg az előző év azonos időszakát 74,3 M HRK (10,04 M EUR) veszteséggel zárta. A Belje nyeresége 8,6 M HRK (1,16 M EUR) volt. A PIK Vinkovci 22 M HRK (2,97 M EUR), míg a Vupik 13 M HRK (1,76 M EUR) veszteséggel zárta az első félévet. A 2017. évi első féléves adatokkal összehasonlítva a Ledo nyeresége 46,8 százalékkal, a Jamnicáé pedig 98,8 százalékkal növekedett, míg a Beljeé 24,6 százalékkal csökkent.

 

A német E.G.O. Csoport megvásárolta a legnagyobb horvát háztartási gépalkatrészgyártót

A német E.G.O. Csoport szeptember 5-én bejelentette, hogy a hónap első napjával megszerezte az Elektro-Kontaktnak, a legnagyobb horvát és régiós háztartási gépalkatrészgyártójának 100 százalékos részvénycsomagját. Ezzel a vállalat egyetlen tulajdonosává vált. Az Elektro-Kontakt szeptember 1-től E.G.O. Elektro-komponente néven működik, alkalmazottainak száma 800, és termelésük csaknem teljesen egészében exportra kerül.

 

Horvát származású svéd vállalkozó a legnagyobb horvát furnérgyártó új tulajdonosa

Darko Pervan, horvát származású svéd vállalkozó megvásárolta a FurnirOtok-ot, a legnagyobb horvát furnérgyártó céget. Pervan bejelentése szerint ez folytatása a tulajdonában lévő Pervanovo Csoport befektetéseinek, amelynek keretein belül 2016-ban megvásárolta a Tehnodrvo faipari vállalatot, annak ogulini és belovári parkettagyártó üzemeivel együtt. A jelen tranzakció értéke ismeretlen, de a cégcsoport nyilvánosságra hozott tervei szerint 2021-ig további 120 M EUR befektetést terveznek megvalósítani Horvátországban.

 

Az Uljanik hajógyár helyzetével kapcsolatos hírek

 

A pólai Uljanik vállalat Igazgatósága szeptember 4-én tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a norvég megrendelővel kötött szerződés egyoldalú felbontása miatt szeptember 3-án a délutáni órákban zárolták az Uljanik folyószámláját. A számla zárolásával egyidejűleg az Isztria megyei rendőrkapitányság szakemberei megkezdték a helyszíni vizsgálatot a cég tevékenységében esetleges törvényellenességek gyanúja miatt. Tekintettel arra, hogy előzetes vizsgálatról van szó, a rendőrség szóvivője – a Büntetőeljárásról szóló törvény rendelkezései miatt – nem nyilatkozhatott az ügyben (A fejleményekről folyamatosan jelentünk).

 

 

GAZDASÁGI HÍREK

 

Megkezdődött a pályázási időszak a lakáshitelek állami támogatására

Az Állami Ingatlanforgalmazó és Közvetítő Ügynökség (APN) szeptember 3-tól fogadja a kérvényeket a lakáshitelek állami támogatásának odaítélésére. A vonatkozó jogszabály rendelkezései szerint a kérvényeket a hiteleket odaítélő bankok nyújthatják át. Az ingatlan értéke nem haladhatja meg az 1.500 EUR/m2, a támogatható hitelrész felső határösszege pedig a 100.000 EUR. A 2018-ban elfogadott törvénymódosítás szerint a támogatás mértékének meghatározásakor figyelembe veszik az hitelezett ingatlan helye szerint illetékes önkormányzat fejlettségi szintjét, így a támogatás mértéke 30-tól 51 százalékig terjedhet. A támogatás időtartama 5 év azzal, hogy ha a családban, amely elnyerte a támogatást, annak időtartama alatt gyermek születik, a támogatás időtartama 2 évvel meghosszabbodik. Predrag Stromar miniszterelnök és építési és területrendezési miniszter szerint a benyújtott kérvények száma várhatóan meg fogja haladni a 2 ezret.

 

 

 MAKROGAZDASÁGI MUTATÓK

 

Az Állami Statisztikai Hivatal (DZS) szeptember 3-ai közleménye szerint 2018 júliusában csökkent az ipari termelés Horvátországban. A júniusi adatokkal összehasonlítva a lassulás 4,9 százalékos, míg az évközi csökkenés mértéke 0,9 százalék. Makrogazdasági elemzők szerint az ipari termelés az utóbbi kilenc hónapjában (2017. novembertől) csak februárban és júniusban mutatott évközi növekedést. Az ipar negatív teljesítményének hátterében az élelmiszeripar 4,3 százalékos, a vegyipar 30,4 százalékos és a hajógyártás 51,5 százalékos áll. A horvát ipar stagnálását mutatja, hogy a 2018. év első hét hónapjában az ipari termelés minimális 0,2 százalékos növekedést valósított meg az előző év azonos időszakához képest.

 

A DZS szeptember 3-án közzétett becslése szerint a 2018. évi búzatermés 753 ezer tonna volt, ami 10,4 százalékkal több, mint 2017-ben. Nőtt az olajrepce (148 ezer tonna, +8,8 százalék), míg csökkent az árpa (224 ezer tonna, -13,8 százalék) és a zab (64 ezer tonna, -5,9 százalék) termése. A közlemény szerint az árpa és a zab össztermésének csökkenése a hektáronkénti gyengébb átlag (árpa -0,5 t/ha, zab -0,1 t/ha) következménye.

 

A DZS szeptember 4-én megjelent adatai szerint 2018 júliusában az iparban foglalkoztatottak száma júniussal összehasonlítva 0,1 százalékkal csökkent. A legsikeresebb iparágak az italgyártás (+0,8 százalék) és a nem fémből készített egyéb ásványi termékek gyártása (+0,7 százalék), míg a legnagyobb csökkenést az egyéb járművek gyártása (-2,4 százalék) valósított meg. Az évközi adatok – összehasonlítás 2017 júliusával – 1,3 százalékos csökkenést mutatnak. 2017 júliusához viszonyítva a foglalkoztatottak legnagyobb mértékű növelését a dohányipar (+14,3 százalék) valósította meg, ezt követi a fémgyártás (+6,4 százalék) és a nem fémből készített egyéb ásványi termékek gyártása (+6,0 százalék). A legnagyobb visszaesést a villamosenergia-, földgáz-, gőzellátás és klimatizáció iparág valósította meg, mert a foglalkoztatottak száma 13 százalékkal csökkent.

 

A Horvát Nemzeti Bank adatai szerint az államadósság 2018. május 31-én 278,9 Mrd HRK (37,69 Mrd EUR) volt, ami 1,5 százalékos évközi csökkenés. A belső adósság összege elérte a 172,1 Mrd HRK-t (23,26 Mrd EUR, -3,2 százalék), míg a központi állam külföldi adóssága 106,8 Mrd HRK (14,43 Mrd EUR, +1,4 százalék). Gazdasági elemzők szerint év végéig az állami kiadások korlátozott, illetve a költségvetési bevételek erőteljes növekedése várható, ami az államadósság további csökkenését eredményezheti.

 

 

 

KORMÁNYHATÁROZATOK

 

A kormány 2018. szeptember 6-án megtartott ülésén a következő gazdasági vonatkozású határozatokat hozta:

 

  • Elfogadta a Környezetvédelmi törvény tervezetét, amellyel pontosítják a területtel kapcsolatos szakmai feladatok végzésével felhatalmazott jogi személyek szakkörét, a káros környezeti hatások elleni védelmi intézkedések és a környezet állapotának követési programjának módosítását, valamint előkészítik a Horvát Környezeti és Természetvédelmi Ügynökség beintegrálódását a Minisztériumba.

A kormány a 2018. szeptember 6-án megtartott ülésén nem határozott gazdasági, illetve pénzügyi vonatkozású személyügyi előterjesztésben.