Üdvözöljük a

A Nemzetgazdasági Minisztérium felhívása a 2015/2016. tanévben megrendezendő SZAKMA KIVÁLÓ TANULÓJA VERSENYRE és az ORSZÁGOS SZAKMAI TANULMÁNYI VERSENYRE | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2020 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
13141516171819
2021
22
23242526
2728293031  

A Nemzetgazdasági Minisztérium felhívása a 2015/2016. tanévben megrendezendő SZAKMA KIVÁLÓ TANULÓJA VERSENYRE és az ORSZÁGOS SZAKMAI TANULMÁNYI VERSENYRE

2015. november 10.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (a továbbiakban: MKIK) közösen az alábbiak szerint hirdeti meg az MKIK-nak gondozásra átadott szakképesítésekben a nappali tagozaton végzős tanulók számára a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (a továbbiakban: SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (a továbbiakban: OSZTV).

A szakmai verseny fő célkitűzései:


1. A magyar szakképzés színvonalának további emelése, a szakképzés eredményeinek széles körű bemutatása.
2. A végzős tanulók és iskoláik (tágabban a szakképzés) szakmai megfeleltetése a gazdaság igényeinek és elvárásainak.
3. A szakképzésben részt vevő tehetséges tanulók számára a megmérettetés és a kiemelkedő eredmények elérési lehetőségének biztosítása.
4. A „fizikai szakmák” társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése a szakmunkás pályamodell bemutatása, népszerűsítése révén, a pályaválasztás és a pályaorientáció erősítése által.
5. Életszerű, gyakorlatorientált feladatokkal mérni a versenyzők tudását.


A szakmai verseny a részt vevő fiatalok számára a következő előnyöket nyújtja:


1. A versenyen részt vevő azon tanuló, aki a nemzetgazdasági miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet [a továbbiakban: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet] szerint tanul és ennek megfelelően vesz részt a versenyen, amennyiben valamely versenytevékenység esetében eléri a megszerezhető pontok legalább 60%-át, akkor a komplex szakmai vizsgáztatás szabályairól szóló 315/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet [a továbbiakban: 315/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet] 7. § (3) bekezdése alapján mentesül az adott versenytevékenységnek megfelelő írásbeli, interaktív, gyakorlati, központi gyakorlati vagy szóbeli vizsgatevékenység letétele alól, a szakképesítésenkénti versenyszabályzatokat figyelembe véve. Ha e versenyző mindegyik versenytevékenység esetében eléri az adott versenytevékenységen megszerezhető pontok legalább 60%-át, akkor a 315/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet 7. § (3) bekezdése alapján mentesül a szakmai vizsga letétele alól.

 

2. Azok a végzős tanulók is indulhatnak a versenyen, akik nem a meghirdetett, hanem korábbi jogszabályok szerinti, „kifutó” képzésekben vesznek részt, azonban nekik is az e felhívásban meghatározott szakmai és vizsgakövetelmények szerinti feladatokat kell megoldaniuk a verseny keretében.

 

3. Ha a „kifutó” képzésben tanuló versenyző mindegyik versenytevékenység esetében eléri az adott versenytevékenységen megszerezhető pontok legalább 60%-át, akkor a szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről szóló 20/2007. (V. 21.) SZMM rendelet 5. § (5) bekezdése alapján mentesül az általa tanult szakképesítés szakmai vizsgájának letétele alól.

 

4. Az OSZTV döntőjén részt vevő azon versenyzők, akik a szakmai vizsga egésze alól felmentést kaptak a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló 423/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet 21. § (1) bekezdése alapján, szakirányú továbbtanulás esetén 30 többletpontra jogosultak.
Az írásbeli elődöntők lebonyolítását az MKIK a területi kamarák közreműködésével biztosítja valamennyi megyeszékhelyen.
A pártatlanság és az esélyegyenlőség maximális érvényesülését garantálják a központilag egységes feladatok, az azonos időben történő lebonyolítás, a dolgozatok egységes szempontrendszer alapján történő javítása és a nyilvánosság biztosítása.

A versenyen való részvételért nevezési díjat nem kell fizetni.
A versenyre jelentkezni a www.szakmasztar.hu honlapon megjelenő felületen lehet. A jelentkezéshez szükséges adatok rögzítését követően a kinyomtatott jelentkezési lapot az iskola igazgatójának egyetértő, támogató nyilatkozatával együtt kell a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarához eljuttatni.


Jelentkezés és a jelentkezési lapok beérkezési határideje: 2015. december 16.

 

A verseny hivatalos kiírása és további hasznos információk szintén a www.szakmasztar.hu oldalon találhatóak.