Üdvözöljük a

Remekül szerepeltek az országos döntőkön veszprém megyei diákjaink | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2020 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
13141516171819
2021
22
23242526
2728293031  

Remekül szerepeltek az országos döntőkön veszprém megyei diákjaink

2016. május 2.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2016-ban kilencedik alkalommal rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV). Ezek országos döntőjére a IX. Szakma Sztár Fesztiválon 2016. április 18-20. között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont G, F és A pavilonjában került sor.

A versenyek célkitűzése továbbra is a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is – társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, azok népszerűsítése volt.

 

A versenyek és a fesztivál jelmondata: „A jó szakma felér egy diplomával!”

Az országos szakmai versenyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából 40 szakképesítésben – köztük 4 új informatikai szakmában - hirdettük meg, a nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulók számára.

A verseny fordulói azelődöntők, a válogatók és a döntő voltak.

 

Az írásbeli versenyen országosan közel 5.200 fő vett részt, melyeket a korábbi éveknek megfelelően a területi kamarák bonyolítottak le.  

Az itt a legjobb eredményt elérő versenyzők kerültek behívásra a szakmák válogatóiba. A válogatókat szakképző intézmények – a verseny lebonyolítására alkalmas – tanműhelyeiben szerveztük meg. A válogatókon az oda bekerült diákok, 451 versenyző elsősorban gyakorlati illetve gyakorlati jellegű feladatokat oldottak meg.

 

A végső megmérettetésre, a döntőre a háromnapos Szakma Sztár Fesztiválon került sor, ide 214 diák jutott be 110 oktatási intézményből. A szakmai versenyen a jó eredményt elérők felmentést kapnak a tanév végén esedékes szakmai záróvizsga alól.

Fentiek szerint – a versenyben elért eredménye alapján - az idén a tanulók több mint 84 %-a kapott felmentést a teljes szakmai vizsga letétele alól.

 

Veszprém megyei diákok eredményei:

 

I. helyezést ért el:

Simon Krisztián (asztalos) Veszprémi SZC Táncsics Mihály Szakiskola és Szakközépiskola

Cseh Bence (pincér) "SÉF" Vendéglátóipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakképző Iskola

 

IV. helyezést ért el:

Nagy László (magasépítő technikus) Veszprémi SZC Táncsics Mihály Szakiskola és Szakközépiskola

 

V. helyezést ért el:

Varga Szilvia (kereskedő) Veszprémi SZC Jendrassik-Venesz Középiskola és Szakiskola

Szücs Ádám Balázs (faipari technikus) Veszprémi SZC Táncsics Mihály Szakiskola és Szakközépiskola

 

VI. helyezést ért el:

Poór Franciska (szakács) "SÉF" Vendéglátóipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakképző Iskola

Gerlai Norbert (pincér) "SÉF" Vendéglátóipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakképző Iskola

 

Továbbá a EuroSkills Göteborg 2016 verseny válogatójából sikeresen továbbjutott Szántay Péter (pincér) a VSZC Jendrassik-Venesz Középiskola és Szakiskola tanulója.

 

A verseny sikerét közvetlenül 840 közreműködő (versenyfelelősök, szakértők, szervezők, az egyes szakmák versenyét szervező, ún. támogató iskolák tanárai és diákjai) illetve 480 szervezet (szakmai támogató cégek és vállalkozások, szakiskolák, egyesületek, érdekképviseletek) munkája, együttműködése segítette.

A III. SkillsHungary Nemzeti Döntőn 10 szakma válogatóinak döntői, valamint a EuroSkills Göteborg 2016 versenyre már korábban kiválasztott mechatronika versenyszámban versenyszituációnak megfelelő „bemutató” került megrendezésre.

 

A festő, dekoratőr, a fodrász, a kőműves, a pincér, a szakács, a szépségápoló, a villanyszerelő és a virágkötő versenyszámokban a svédországi Göteborgban 2016 decemberében megrendezésre kerülő EuroSkills, valamint az ápolás és gondozás és az informatikai hálózati rendszerüzemeltető versenyszámokban pedig a WorldSkills Abu Dhabi 2017 versenyre kerültek a hazánkat képviselő versenyzők kiválasztásra.

 

2015 a külhoni magyar szakképzés éve” folytatásaként a Miniszterelnöki Hivatalszervezésében 9 szakmában12versenyzővett részt a fesztiválon, akikFelvidékről, Erdélyből, a Vajdaságból és Kárpátaljárólérkeztek. Ők a Miniszterelnöki Hivatal különdíját vehették át.

 

A fesztiválon az idén már közel 15 ezer látogató vett részt ingyenesen.

A vidéki iskolákból, a területi kamaráink szervezésében, 200 autóbusszal több mint 9 ezer diák  érkezett. Több mint 60%-uk 6-7-8. osztályos, pályaválasztás előtt álló fiatal volt. A budapesti általános iskolák részére a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által kiküldött meghívás eredményeként további több mint 5 ezer diák látogatott ki.

A bemutatkozó szakmákat látogatóink tárlatvezetés keretében ismerhették meg. A diákok egyes szakmák standján a nekik szóló feladatokban saját maguk is kipróbálhatták tehetségüket, valamint a második napon a főszponzorok által tartott előadásokat hallgattak meg.

 

 

További információ:

www.szakmasztar.hu

 

Képek a verenyről:

https://picasaweb.google.com/106020978322469191902/SzakmaSztar20162Verseny?feat=directlink