Üdvözöljük a

Változások a tanulókat megillető kedvezményes étkezésben | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2020 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
13141516171819
2021
22
23242526
2728293031  

Változások a tanulókat megillető kedvezményes étkezésben

2019. január 9.

2019. január 1-től az Erzsébet-utalvány jövedelemként adózik. Vélhetően a kedvezőtlen adózási szabályok miatt az utalványt forgalmazó cég megszüntette a gyártást és új utalványokat, új kártyát már nem lehet rendelni erre az adóévre. Mivel ez volt az egyik legelterjedtebb nem pénzbeli juttatási forma a kedvezményes étkeztetés biztosítására, sok képzőcég most nehéz helyzetbe került.

A SZÉP kártya nem elfogadható megoldás, mivel azt a Széchenyi Pihenőkártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. Kormányrendelet, valamint a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 71. § (5) bekezdés d) pontja szerint csak munkáltató adhatja munkavállalónak. A jogszabályok fogalom-meghatározása alapján a képzőcég a tanuló vonatkozásában nem tekinthető munkáltatónak, a tanuló pedig ilyen értelemben nem munkavállaló.

 

A tanulók kedvezményes étkeztetésének megoldására az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésre.

 

Személyijövedelemadó-mentes lehetőségek:

 

   Meleg étkeztetés:

  • Saját helyszínen megoldva (pl. étterem, munkahelyi étkezde, büfé)
  • Külső szolgáltató igénybevételével, pl. ebédrendelés

   Hideg étkeztetés:

  • Képzőhelyen működő szolgáltató által (pl. kereskedelem) biztosított hideg étkezés
  • Külső szolgáltató igénybevétele: élelmiszer vásárlása

A gyakorlati képzőknek a fenti lehetőségek közül választva kell megtalálniuk a számukra és a tanulók számára is leginkább ideális megoldást. A viszonylag állandó helyszínen tevékenykedő képzőhelyre érdemes inkább meleg ételt rendelni. Ahol ez nem lehetséges, élelmiszer vásárlással célszerű az étkeztetést megoldani.

 

(Megjegyzés: A 4/2002-es OM rendelet szerint meleg vagy hideg élelem formájában biztosítandó kedvezményes étkeztetésnek, mint előírásnak továbbra sem felel meg az, ha ezt a juttatást készpénzben biztosítja a gyakorlati képző. Ezért ez nem javasolt megoldás. Megjegyzendő az is, hogy ha a gyakorlati képző a tanulónak a tanulószerződésben rögzített pénzbeli tanulói juttatáson felül nyújt készpénzt, az személyijövedelemadó-köteles juttatás, mert az az Szja. tv. szerint „egyéb nem önálló tevékenységből származó adó- és járulékköteles jövedelemnek” minősül, és a tanulónak személyijövedelemadó-bevallási és -fizetési kötelezettsége keletkezik.)