Üdvözöljük a

VIII. Szakma Sztár Fesztivál díjátadó a Parlamentben | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2019 Október >>
KeSzeCsüSzoVa
 123456
78910111213
141516181920
21222324252627
28293031   

VIII. Szakma Sztár Fesztivál díjátadó a Parlamentben

2015. június 30.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara június 26-án a Parlament felsőházi termében díjátadó ünnepséget szervezett az áprilisi VIII. Szakma Sztár Fesztivál országos szakmai versenyein legjobban szereplő, a szakmánkénti első három helyezést elért tanulók, gyakorlati felkészítő tanáruk és iskolájuk igazgatója, valamint a szakmák győzteseinek szülei részére. 

A Szakma Kiváló Tanulója Verseny, kibővítve az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel, országos döntőjére ugyanis a fesztivál alkalmával került sor. Az ünnepségen Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a győztesek és felkészítőik részére emléklapokat adott át.

 

Ugyancsak emléklapot kapott az a három általános iskolás tanuló, aki elnyerte az MKIK által kiírt pályaválasztási pályázat „országos legjobb helyezettje” címet.

 

Az idén a szakmák országos versenyeit ‒ a nappali tagozaton végzős tanulók számára ‒ az MKIK-nak a Nemzetgazdasági Minisztérium által gondozásra átadott harminckilenc szakképesítésben hirdették meg.

Az SZKTV és OSZTV versenyek elődöntőit − a hagyományoknak megfelelően − országosan a területi kamarák szervezték és bonyolították le, a budapesti döntő a nagyszabású fesztivál keretében zajlott.

 

A megnyitó ünnepséget Orbán Viktor miniszterelnök is megtisztelte jelenlétével.

 

A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák ‒ beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált, érettségire épülő szakmákat is ‒ társadalmi presztízsének és vonzerejének további növelése, kiemelt üzenete pedig: „A jó szakma felér egy diplomával!

 

Ebben az évben a következő szakképesítésekben került sor a versengésre:

 

SZKTV: Géplakatos / Gépi forgácsoló / Hegesztő / Szerkezetlakatos /

              Szerszámkészítő / Központifűtés - és gázhálózat-rendszerszerelő /

              Víz-, csatorna- és közmű-rendszerszerelő / Hűtő- és légtechnikai

              rendszerszerelő / Villanyszerelő / Kőműves / Ács, állványozó/

              Burkoló / Festő, díszítő, mázoló és tapétázó / Szárazépítő /

              Épületasztalos / Kárpitos / Bútorasztalos / Asztalosipari szerelő /

              Cukrász / Pincér / Szakács / Fodrász / Férfiszabó / Női szabó /

              Bőrdíszműves / Élelmiszer- és vegyiáru-eladó / Műszakicikk eladó /

              Ruházati eladó

 

 OSZTV:  Gépgyártástechnológiai technikus /  Épületgépész technikus  / Automa-

                 tikai technikus / Mechatronikai technikus / Erősáramú elektrotechnikus

                 / Elektronikai technikus  / Magasépítő technikus / Bútoripari technikus

                 / Vendéglátásszervező- vendéglős / Logisztikai ügyintéző / Kereskedő

 

Az SZKTV és OSZTV versenyek írásbeli elődöntőiben az idén közel négyezer hatszáz tanuló vett részt. 95 iskolából 192 diák került be a szakmai versenyek országos döntőjébe. A versenyen a jó eredményt elérők felmentést kaptak a tanév végén esedékes szakmai vizsgarészek alól. A versenyben elért eredménye alapján ez évben a tanulók 82 százaléka kapott felmentést a teljes szakmai vizsga letétele alól.

 

Az idei szakmai versenyek sikerét közvetlenül 800 közreműködő (versenyfelelősök, szakértők, szervezők, az egyes szakmák versenyét szervező, ún. támogató iskolák tanárai és diákjai), illetve 480 szervezet (szakmai támogató cégek és vállalkozások, szakiskolák, egyesületek, érdekképviseletek) munkája, együttműködése segítette.

 

Az érdeklődő iskolák diákjai, az osztályok, csoportok ‒ a korábbiakhoz hasonlóan ‒ egynapos szakmai kirándulás keretében ingyenesen vettek részt a rendezvényen. A fesztiválra 2015-ben hozzávetőleg 15 ezer látogató jutott el, a területi kamarák szervezésében, mintegy 200 autóbusszal több mint 9 ezer diák. Ezek 60 százaléka az általános iskolákból érkező 6-7-8. osztályos, közvetlenül pályaválasztás előtt álló fiatal volt.  A budapesti általános iskolák részére a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által kiküldött meghívás eredményeként további több mint 5.000 fővárosi diák látogatott ki.

 

Említésre méltó, hogy a VIII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitó ünnepségén aláírásra került a EuroSkills 2018. évi budapesti megrendezéséről szóló megállapodás is, ami további lendületet adhat a magyar szakképzés európai élmezőnybe kerülésének.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara  2016-ban is meg kívánja rendezni az SZKTV és az OSZTV szakmai versenyeket, valamint a Szakma Sztár Fesztivált.