Üdvözöljük a

Tájékoztató | Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2020 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
  12345
6789101112
13141516171819
20
212223242526
2728293031  

Tájékoztató

 

TÁJÉKOZTATÓ

a gazdálkodó szervezetek kötelező nyilvántartásba vételéről

 

A 2011. év CLVI. sz. törvény értelmében 2012. január 1-től kötelező a gazdálkodó szervezetek nyilvántartásba vétele a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamaránál, valamint ezzel összefüggésben az 5000,- Ft-os kamarai hozzájárulás (regisztrációs díj) évenkénti megfizetése.

 

 

 

REGISZTRÁCIÓ
(amennyiben a vállalkozás még nem regisztrált)

 

1.) Elektronikus úton

 

A gazdálkodó szervezetek regisztrációjának leghatékonyabb módja az ONLINE REGISZTRÁCIÓ.

Ennek főbb lépései:

 

 • PROGRAM INDÍTÁSA >> (Kérjük, kattintson ide!)
 • A kötelezően kitöltendő adatok beírása
 • Az önkéntesen megadható adatok esetleges kitöltése
 • Az utolsó oldalon a „A beküldendő regisztrációs lap letöltése” opcióra kattintva a kitöltött adatlap letöltése (PDF formátum)
 • Nyomtatás a megjelenő PDF-ből a saját számítógépén
 • Cégszerű aláírás
 • A nyomtatvány beküldése az adatlapon megjelenő kamarának a következő módok egyikén:
  • postai úton az alábbi címre:
   Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
   8200 Veszprém, Radnóti tér 1.
  • az aláírt adatlap lapolvasása után e-mail mellékletként az alábbi e-mail címre:
   kamreg@veszpremikamara.hu
  • telefax készüléken az alábbi számra:
   06-88/412-150
 • Az 5.000,- Ft-os kamarai hozzájárulás utalása az alábbi (az adatlapon is megjelenő) számlaszámra: 73200189-11020260 (2019. január 31-ig Kinizsi Bank, 2019. február 1-jétől B3 TAKARÉK Szövetkezet).
  Fontos! Az utalás közleményében kérjük, első helyen tüntesse fel az adószámát, majd a „kamarai hozzájárulás” szöveget.

 

Kérjük, hogy valós adatokkal töltse ki az elérhetőségi adatok, illetve a kapcsolattartó e-mail címét, mert ezen értesítjük önt az eredményről, illetve a későbbi online adatmódosításhoz is ezek az adatok szükségesek.

 

 

Segítség a program használatához:

 • A mezők egy részét a program formailag és tartalmilag ellenőrzi. Ha hibásnak találja, pirossal kiírja a hibát, és meg is jelöli a hibás adatot.
 • Az ablakok előtt levő kék „i” betű fölé húzva az egeret az adott adat kitöltésével kapcsolatos információkat tudhatjuk meg.
 • Amennyiben valamilyen okból nem sikerül az online regisztráció, akkor töltse le a kinyomtatható és kézzel kitölthető űrlapunkat.

 

 

2.) Papír alapú adatlap kitöltésével

 

Ebben az esetben kérjük, nyomtassa és töltse ki értelemszerűen az alábbi linken elérhető adatlapot, majd aláírva és lepecsételve juttassa el a következő címre:

Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara - 8200 Veszprém, Radnóti tér 1.

 

Regisztrációhoz szükséges dokumentumok:

 

 

 

ONLINE KAMARAI REGISZTRÁCIÓS ADATBÁZIS

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara online kamarai regisztrációs adatbázisa az alábbi címen érhető el: https://www.kamreg.hu/mkkir/kereso.html

 

 

 

ÉVENKÉNTI KAMARAI HOZZÁJÁRULÁS

 

A 2011. évi CLVI. törvény értelmében az 5.000 Ft-os kamarai hozzájárulás befizetése minden év március 31-ig kötelező minden vállalkozásnak.

 

Kérjük, hogy a díjat a következő bankszámlaszámra szíveskedjen utalni: 73200189-11020260 (2019. január 31-ig Kinizsi Bank, 2019. február 1-jétől B3 TAKARÉK Szövetkezet). A vállalkozás azonosítása érdekében kérjük, tüntesse fel a befizetésnél adószámát, illetve írja be amegjegyzés rovatba, hogy kamarai hozzájárulás.

 

Amennyiben a vállalkozás a regisztrációnak nem tesz eleget, a kamara „nyilvántartása rendezetlen”megjegyzéssel bejegyzi a céget, s tartozását behajtás céljából átadja az adóhatóságnak.

 

Amennyiben az egyéni vállalkozás egy teljes naptári évben szünetelteti tevékenységét, mentesül adott évben a kamarai hozzájárulás megfizetése alól. A szüneteltetés tényét a területileg illetékes kamara részére igazolni és bejelenteni szükséges (ld. változásbejelentő).

 

 

 

IGAZOLÁS, SZÁMLA

 

A nyilvántartásba vételről szóló igazolások – átutalással történt pénzügyi rendezés esetén a banki utalás bizonylatával, pénztári befizetési esetén a pénztári bevételi bizonylattal együtt - képezik az 5000 forintos regisztrációs hozzájárulás számviteli elszámolásának dokumentumait.

 

Számlát nem állítunk ki a befizetés pénzügyi igazolásához. A kamarai hozzájárulás ÁFA körön kívüli tételnek minősül, ráfordításként kell elszámolni (a 8-as számlaosztályban), nem pedig költségként.

„a kamara a kamarai hozzájárulás ellenében nem teljesít Áfa tv. hatálya alá tartozó szolgáltatásnyújtást, a kamarai hozzájárulásról ezért az Áfa tv. alapján nem kell számlát kiállítani, a kamarai hozzájárulással kapcsolatos bizonylatolási kötelezettséget a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény számviteli bizonylatokra vonatkozó előírásainak megfelelően kell teljesíteni.” (Közlemény)

 

E-mail cím birtokában elektronikusan, ennek hiányában postai úton küld a kamara igazolást.

 

Az igazolás bármikor letölthető a regisztrációs felületre (www.kamreg.hu) való bejelentkezés után. Aki nem tudja a jelszavát, vagy nem elektronikusan regisztrált, de adott meg e-mail elérhetőséget, a fenti oldalon az adószám beírása után a "Nem tudom jelszavamat" gombra kattintva kérhet új jelszót. Ellenkező esetben vagy probléma esetén kérjük, keresse a kamarát.

 

 

 

RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÓ

 

Az Országgyűlés a 2011. évi CLVI. törvény (Egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról) keretében módosította a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvényt.

 

Ennek értelmében 2012. január 1-től a cégbejegyzésre kötelezett gazdálkodó szervezet a cégjegyzékbe való bejegyzését, az egyéni vállalkozó a külön jogszabályban meghatározott bejelentés alapján történő nyilvántartásba vételét követen 2012. március 1-ig nyilvántartásba kell vetetni magát a kereskedelmi és iparkamaránál.

 

Kivételt képeznek azok a vállalkozások, amelyek főtevékenységként mezőgazdasági tevékenységet, illetve ehhez közvetlenül kapcsolódó feldolgozóipari tevékenységet folytatnak.

 

További kivételt az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény 2.§ (2) bekezdése állapít meg, mely szerint a magán-állatorvosi, az ügyvédi, az egyéni szabadalmi ügyvivői, a közjegyzői és az önálló bírósági végrehajtói tevékenységet folytatók szintén nem kötelesek nyilvántartásba vételüket kezdeményezni.

 

Azon egyéni vállalkozások, amelyek teljes naptári évben szüneteltetik vállalkozói tevékenységüket, adott évben mentesülnek a hozzájárulás megfizetése alól.

 

A regisztrációt elektronikus módon és papír alapú adatlap kitöltésével lehet megoldani. Várhatóan január közepétől a kamarának rendelkezésre áll egy olyan elektronikus felület, amelyen valamennyi vállalkozás helyben, interneten kitöltheti a regisztrációs adatlapot, s a megadott bankszámlaszámra átutalhatja az 5.000,- Ft-os kamarai hozzájárulást. Akinek nem áll rendelkezésre internetes kapcsolat, az helyben, a kamaránál is elvégezheti a regisztrációt.

 

Az egyszerűség, a gyorsaság és az olcsóbb megoldás érdekében természetesen azt javasoljuk a vállalkozásoknak, hogy az elektronikus regisztrációt vegyék igénybe. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy tömeges megjelenés esetén jelentős időráfordítással tudjuk csak a regisztrációt megoldani.

A nyilvántartásba vételi kötelezettség egyszeri alkalom 2012. március 1-ig, de a vállalkozás életében bekövetkezett változásokat (név, székhely, telephely, főtevékenység) a változástól számított 5 napon belül ugyancsak be kell jelenteni a kereskedelmi és iparkamaránál. A változás bejelentésének díjfizetési kötelezettsége nincs.

 

Az 5.000,- Ft-os kamarai hozzájárulást minden évben március 31-ig meg kell fizetni. Ugyancsak az egyszerűbb, gyorsabb megoldás érdekében javasoljuk, hogy az adatlapon megadott kamarai bankszámlaszámra, átutalással teljesítsék a díjfizetési kötelezettséget. Az adatlapon lesznek a törvény által kötelezően meghatározott adatszolgáltatási kötelezettségek – székhely, telephely, fióktelepek, főtevékenység, ténylegesen végzett egyéb tevékenységek – s lesznek olyan adatok, amelyeket önkéntesen teljesíthet a vállalkozó.

 

 

A törvény értelmében minden regisztrált vállalkozás – függetlenül attól, hogy nem kamarai tag – az alábbi szolgáltatások igénybevételére jogosultak:

 • tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben,
 • üzleti partnerkeresés,
 • pályázatfigyelés.

 

A kamara által így kialakított adatbázis nyilvános, tehát az abban szereplő adatok mindenki számára elérhetőek lesznek.

 

 

Természetesen a törvény által előírt regisztrációs kötelezettség konkrét célokat szolgál:

 • Az adatbázisból egyértelműen nyomon követhető, hogy melyek azok a vállalkozások, amelyek jogszerűen végzik tevékenységüket, s kiszűrhetők azok, amelyek engedély nélkül, adó- és járulékfizetés megkerülésével tevékenykednek. Ezzel a megoldással mindenképpen tisztul a gazdaság és kiszoríthatók a piacról az engedély nélkül tevékenykedők köre.
 • Ismerve a vállalkozások tevékenységét, a kamara és más gazdaságfejlesztésben szerepet vállaló szervezetek nagyobb és konkrétabb segítséget tudnak nyújtani a vállalkozások piacra jutásához. Pl. sok megkeresés érkezik belföldről és külföldről, hogy valamilyen konkrét tevékenységet végző vállalkozásokat keresnek gyártásra vagy szolgáltatás nyújtására, s így a rendelkezésre álló adatbázisból konkrétan meg tudjuk adni a keresett tevékenységet végző vállalkozásokat.

 

Regisztrációs ügyintézés a kamara VESZPRÉMI, AJKAI, PÁPAI és TAPOLCAI irodáiban,

vagy online intézhető.

 

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ / ÜGYFÉLFOGADÁS >>